Δημιουργική γραφή στην πράξη

Η δημιουργική γραφή είναι μια από τις προκλητικότερες και ανταποδοτικότερες δραστηριότητες της διδακτικής πράξης. Πολλοί εκπαιδευτικοί όμως, οι οποίοι δεν είναι συγγραφείς, αν και μπορεί να έχουν τη διάθεση, μπορεί να δυσκολευτούν να εξηγήσουν τα κλειδιά αυτής της γραφής όσον αφορά στην ευφάνταστη και δημιουργική πλευρά της.
Ορίστε, λοιπόν, μερικές χρήσιμες και απλές συμβουλές ώστε η δημιουργική γραφή να γίνει προσιτή και συνάμα διασκεδαστική. Κατ’ αρχάς, κάθε καλή ιστορία αποτελείται από δύο σημαντικά στοιχεία: καλή πλοκή και ρεαλιστικούς χαρακτήρες.

Επιτυχημένη επιλογή θέματος
Προσπαθήσετε να εξηγήσετε στα σας ότι το καλύτερο είναι να γράψουν για κάτι που γνωρίζουν καλά ή κάτι που τα ενθουσιάζει. Έτσι θα ξεκινήσουν με λιγότερη επιφύλαξη.

Πάνω απ’ όλα η πλοκή
Αρχικά γράψτε την πλοκή με λίγα λόγια: «Η ιστορία μου μιλά για… (όνομα), ο/η οποίος/α προσπαθεί να επιτύχει… (σκοπός) και πρόκειται να λύσει (πρόβλημα).»

Δομή της ιστορίας
Η δομή της ιστορίας είναι εξίσου βασική. Πρέπει να ξέρουν που πηγαίνει η ιστοριά, ειδάλλως οι μαθητές θα αρχίσουν να γράφουν -ή και να βολοδέρνουν- και ενδέχεται να ξεχάσουν μερικές σημαντικές λεπτομέρειες, η απουσία των οποίων είναι ικανή να γκρεμίσει όλη τη διήγηση. Δεν χρειάζεται να δοθούν όλες οι λεπτομέρειες της πλοκής εξ αρχής. Σιγά-σιγά και ξαφνικά…

Ενδιαφέροντες χαρακτήρες
Ας είναι οι ήρωες ρεαλιστικοί. Παραδείγματος χάριν από το οικογενειακό περιβάλλον, απ’ το σχολείο, ακόμα και οι ίδιοι. Καλό θα είναι για την εξέλιξη της πλοκής οι ήρωες να διαλέγονται μεταξύ τους ανάμεσα στα αφηγηματικά μέρη. Να θυμάστε: ο πολύς διάλογος και η πολλή αφήγηση, αν δεν υπάρχει η ικανότητα, κουράζει.

«Ενδιαφέρουσα» μετάδοση πληροφοριών
Μπορεί να επιτευχθεί αυτό υφαίνοντάς τες μέσα στην ιστορία. Π.χ. Ας μην γράψουν «κάνει κρύο». Ας κάνουν τον ήρωα να έχει ρίγος επειδή ξέχασε το παλτό του στο σπίτι. Επίθετα και επιρρήματα είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιηθούν. Με μέτρο όμως. Ας αφήσουμε και τη φαντασία του αναγνώστη ελεύθερη να γεμίσει τα κενά. Οι πέντε (5) αισθήσεις είναι, επίσης, σούπερ εργαλείο: εικόνες ακουστικές, οπτικές, απτικές, οσφρητικές, γευστικές βοηθούν στο «ταξίδι».

Έρευνα
Τη βάζουμε εδώ όχι επειδή είναι μικρής σημασίας, αλλά για να μην ξεχαστεί. Εφόσον οι ήρωες είναι ρεαλιστικοί θα πρέπει να είναι το ίδιο και οι πληροφορίες της αφήγησης. Σημειωματάριο, διαδίκτυο, εγκυκλοπαίδειες, περιοδικά είναι απαραίτητα εργαλεία…

Γραμματική και σύνταξη

Η σωστή γραμματική και σύνταξη είναι απαραίτητα αν θέλουμε οι αναγνώστες μας να διαβάσουν παραπάνω από 2 σελίδες…

Καλή αρχή λοιπόν

Πηγή: http://www.pragmaticmom.com/2015/01/creative-writing-for-kids/

Διαβάστε περισσότερα: Δημιουργική γραφή στην πράξη – iPaideia.gr

Σχολιάστε